maanantai 19. maaliskuuta 2012

Uspenskin katedraali on Länsi-Euroopan suurin ortodoksikirkko

Uspenskin katedraali on ortodoksien Helsingin hiippakunnan pääkirkko, joka sijaitsee Katajanokalla. Katedraali on suosittu nähtävyys, jossa vierailee joka vuosi puoli miljoonaa turistia.

Katedraalin suunnitteli kuuluisa venäläinen kirkkoarkkitehti Aleksei Gornostajev, joka otti runsaita vaikutteita Moskovan lähellä Kolomenskojessa sijaitsevasta 1500-luvun kirkosta. Itse Uspenskin katedraalin rakentaminen alkoi vuonna 1862, ja se otettiin käyttöön lokakuussa 1868. Nykyään kirkko on Länsi-Euroopan suurin ortodoksinen kirkko, mikä tekee siitä eksoottisen vierailukohteen monille turisteille.

Katedraali on pyhitetty Neitsyt Marian eli Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen muistolle. Sitä vietetään ortodoksisessa kirkossa 15. elokuuta, mikä on myös Uspenskin katedraalin praasniekkapäivä.

Katedraalin alakerrassa on Aleksander Hotovitskille pyhitetty kappeli. Aleksanteri Hotovitski syntyi Ukrainassa, mutta hän toimi Helsingin kirkkoherrana ensimmäisen maailmansodan aikaan, vuosina 1914-1917.

Helsingin jälkeen isä Aleksander toimi kirkollisissa tehtävissä Venäjällä. Stalinin vainojen yhteydessä hänet vangittiin useita kertoja, ja osan vankeusajastaan hän vietti Solovetskin vankileirien saaristossa. Lopulta hänet teloitettiin vuonna 1937. Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen Venäjän ortodoksinen kirkko kanonisoi isä Aleksanderin pyhien joukkoon kuuluvaksi vuonna 1994.

Uspenkin katedraalissa toimitetaan jumalanpalvelukset lauantaisin ja juhlapäivien aattona iltakuudelta sekä sunnuntaisin ja juhlapäivinä aamukymmeneltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti