Helsingin ydinkeskustan tuntumassa Etu-Töölössä sijaitseva Temppeliaukion kirkko on yksi Helsingin kuuluisimpia nähtävyyksiä. Kallioon louhittu kirkko valmistui vuonna 1969.
Kirkon rakentaminen oli pitkällinen prosessi, sillä tontti varattiin kirkkokäyttöön jo alueen ensimmäisessä asemakaavassa vuonna 1906.
Tuolloin aukio nimettiin Temppeliaukioksi ja sitä kiertävä katu Temppelikaduksi. Varsinaisiin rakennustöihin ei kuitenkaan päästy vielä vuosikymmeniin.
1930-luvulla järjestettiin kaksi arkkitehtikilpailua, joissa haettiin suunnitelmaa kirkoksi. Kumpikaan ei kuitenkaan johtanut ensimmäisen palkinnon jakamiseen tai suunitelman toteuttamiseen.
Vasta vuonna 1960-61 järjestetyssä suunnittelukilpailussa löytyi todellinen voittaja: palkintolautakunta antoi yksimielisesti ensimmäisen palkinnon Timo ja Tuomo Suomalaisen ehdotukselle Kivikirkko.
Veljesten suunnitelma olikin ainutlaatuinen: se säilytti kallion louhimalla kirkon tilat kallioon.
1960-luvun kuohuvassa kulttuuri-ilmapiirissä kirkko herätti voimakasta keskustelua. Lehdistö kirjoitti piruntorjuntabunkkerista, miljoonakirkosta ja jätti-investoinnista.
Keskustelun ja säästösuunnitelmien vuoksi kirkkosuunnitelmaa jouduttiin jonkun verran muokkaaamaan. Merkittävin muutoksista oli oikeastaan palaaminen Suomalaisten alkuperäiseen, mutta esittämättömään ajatukseen: kirkkosalin seinät jätetään paljaaksi kallioksi betoniseinien sijana.
Tästä ajatuksestaan arkkitehdit olivat luopuneet suunnitteluvaiheessa, koska he eipäilivät ajatuksen olevan liian rohkea tuomaristolle. Se kuitenkin osoittautui erinomaiseksi ratkaisuksi paitsi visuaalisessa, myös akustisessa mielessä. Sen vuoksi kaikki asiantuntijat hyväksyivät ajatuksen!
Rakennustöihin päästiin talvella 1968. Vielä tuolloin kirkosta kiisteltiin voimakkaasti -- näiltä ajoilta ovat peräisin Ylioppilaiden Kristillisen Yhdistyksen eräiden jäsenten maalaamat Biafra -graffitit.
Temppeliaukion kirkko vihittiin käyttöön syyskuussa 1969 Taivallahden kirkkona. Vuonna 1971 sen viralliseksi nimeksi otettiin kuitenkin Temppeliaukion kirkko.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti