maanantai 28. marraskuuta 2011

Tutustu Kallioon vielä kun ehdit!

Kallio on totuus Helsingistä. Kalliossa kohtaat Helsingin arjen toisella tavalla kuin vaikkapa Aleksanterinkadun tai Esplanadin kahviloissa -- täältä löydät kaupungin halvimmat hinnat ja kovimman menon!

Asuin 1990-luvulla muutamia vuosia Kallion laidalla, oikeastaan Sörnaisten puolella. Silloin suuri osa opiskelutovereistani asui lähettyvillä. Kallio näet oli jo tuolloin osapuilleen ainoa kantakaupungin alue, josta saattoi löytää opiskelijabudjettiin mahtuvia vuokra-asuntoja.

Lamavuosien jälkeen Kallio oli varsin karua aluetta. Kotimaisen pankkikriisin seurauksena pankkihuoneistot olivat jääneet tyhjäksi, ja tilalle tuli Roskapankin kaltaisia soittoruokaloita. Niissä olut virtasi, ja työttömätkin saivat päivärahallaan hankittua tuopposen.

Helsinginkadun varrella oli jo noihin aikoihin runsaasti edullisia juottoloita. Sen sijaan thai-hierontapaikat tekivät vasta tuloaan kaupunkiin -- suurempaa huomiota noihin aikoihin herätti Aleksis Kiven kadulla tiettävästi harjoitettu katuprostituutio. Toisaalta kaupungin keskustassa jonkin aikaa olleet topless-baarit eivät tietääkseni koskaan rantautuneet Kallioon.

Nyttemmin Kallion meno on ikuistettu myös kaunokirjallisuuteen: Pussikaljaromaani nimittäin sijoittuu juuri näille koville kulmille.

Nousukausi toi trendit myös Kallioon


Toisaalta nousukauden muutos näkyi selvästi myös Kalliossa. Kaljakuppiloiden rinnalle alkoi varovaisesti saapua myös trendikkäitä, amerikkalaistyylisiä kahviloita. Halvan kaljan rinnalle saapui kalliimpiin tuontioluihin erikoistuneita olutravintoloita.

Oikeastaan vain gourmet-henkinen ravintolatarjonta on puuttunut Kalliosta koko ajan. Perinteistä helsinkiläistä keittiötä on toki ollut tarjolla jo pitkään -- kaupunginosan ehdoton ykkönen on tietenkin Cella.

Muuten ruokaa kaipaavan on tyydyttävä lähinnä pizzakebab-tarjontaan. Sillä saa toki nälkänsä tyydytettyä, ja vointinsa paranemaan siinä määrin että jaksaa aloittaa uuden kierroksen Kallion baareissa. Mutta muista kuitenkin, että Kallion jälkeen arki iskee kasvoillesi entistäkin karumpana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti