maanantai 28. marraskuuta 2011

Kalliosta kohti Mannerheimintietä

Uusi viikko on jo alkanut, ja sen vuoksi ajattelin samoilla vähitellen Kalliosta kohti Mannerheimintietä. Matka on maantieteellisesti lyhyt, mutta henkisesti pitkä.

Vaikka Kallion asunnot ovat nykyään kalliita, myös vähäosaiset näkyvät Kallion arjessa. Edulliset kaljakuppilat, rälläkän ruokajonot ja Hurstin toiminta paljastavat etteivät kaikki Kalliossa voi hyvin.

Kun matkamme jatkuu Kalliosta eteenpäin teemme ensin mutkan Alppiharjun puolelle. Helsinginkadun varrella sijaitseva Brahenkenttä on nimittäin periaatteessa Alppiharjua, vaikka monet pitävät sitä vielä Kalliona. Brahiksella pelataan talvella jääpalloa ja kesällä jalkapalloa.

Alppiharjun ohi päättäväisesti kohti Töölöä

Koska en ole kovin urheilullinen, ohitan Brakun ja uimahallin, ja jatkan matkaa. Muutaman minuutin kuluttua Linnanmäki jää vasemmalle puolelleni -- ja alan vihdoin lähestyä varakkaamman väen Töölöä. Ilma kirkastuu, köyhyys jää taakse ja tiedän olevani kohta porvarillisessa Helsingissä. Täällä ei äänestetä vihreitä ja vasemmistoa, täällä jyräävät kokoomus ja RKP!

Symbolisesti merkittävä ero tapahtuu jo ennen Mannerheimintietä, kun ohitan Oopperatalon. Oopperahan rakennettiin nimenomaan vauraan väen viihteeksi ja näyttäytymispaikaksi, jossa porvaristo voi ulkoiluttaa minkkiturkkejaan.

Samalla syntisen Kallion tunnusmerkit -- halvat kaljakuppilat, hierontapaikat ja erotiikkaliikkeet -- jäävät kauas taaksepäin. Täällä on helppo unohtaa, että kaikilla ei mene hyvin. Täällä on helppo nimbyillä, yrittää sulkea köyhät, päihdeongelmaiset ja maahanmuuttajat oman pienen lintukodon ulkopuolelle.

Töölöstä pääsee helposti pois


En ole koskaan erityisemmin viihtynyt Töölössä, enkä ole kaivannut täältä itselleni asuntoa. Näin siitä huolimatta, että Töölö kangastelee useimpien ihmisten unelmissa: kerrostaloasunto Tölikässä on näet osoitus siitä, että elämässä menee kohtuullisen hyvin.

Minulle on riittänyt se, että pääseen Mannerheimintietä pitkin kätevästi kohti pohjoisempia kaupunginosia: Haagaa ja Kannelmäkeä. Niistä Haaga on se porvarillisempi, kalliimpi ja vauraampien ihmisten asuinalue. Itse asun tällä hetkellä Kannelmäessä, joka on varmasti oman blogipostauksensa arvoinen.

Mutta sitä ennen astelen vielä kohti Töölöntoria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti