tiistai 29. marraskuuta 2011

Suosikkikohteeni Helsingissä - 5+1 kohdetta kaupungissa

Helsinkiläisen näkökulma kaupungin nähtävyyksiin varmasti poikkeaa ulkopaikkakuntalaisen aatoksista. Kaupungissa on nimittäin runsaasti nähtävyyksiä, joihin en itse ole tutustunut -- toisaalta saatan tuntea joukon pienemmän piirin nähtävyyksiä.

Mutta aloittakaamme nähtävyyksiin tutustuminen kenties ilmeisimmistä päästä.

  1. Suomenlinna on mielestäni Helsingin ykkösnähtävyys. Kun muutin kaupunkiin 1980-luvun lopulla, jo täysi-ikäisenä, en ollut koskaan aikaisemmin käynyt Suomenlinnassa. Nykyään se on mielestäni kaupungin ehdoton ykkönen -- sinne vien kaikki ulkomaalaiset tuttavani, jotka vierailevat Suomessa.
  2. Seurasaari on viehättävä ulkoilmakohde. Saari on kaikille avoin, eikä saareen pääsystä tarvitse maksaa erillistä pääsymaksua. Jos haluat tutustua saarelle raahattuihin vanhoihin taloihin, joudut toki maksamaan tästä pienen pääsymaksun. Muista kuitenkin varata saarta kansoittavia oravia varten maapähkinöitä, niin saat saaren asukkaiden jakamattoman huomion osaksesi!
  3. Tuomiokirkon krypta on pieni viehättävä kahvila tuomiokirkon takana. Sisäänkäynnin löydät siis Kirkkokadun puolelta. Kyseessä ei tietenkään ole varsinainen nähtävyys, mutta täältä löydät edullisen kahvin ja pikkupurtavaa.
  4. Ateneumin kahvila. Useimmat menevät varmasti Ateneumiin sen taidemuseon takia. Itse käyn useimmiten Ateneumissa lounalla, sillä Atskin kahvila on mainio kasvisruuan ystävän lounaspaikka. Muista kuitenkin, että museon tapaan kahvila on kiinni maanantaisin!
  5. Kansallismuseo kuuuu varmaan mainita tässäkin luettelossa. Itse en tosin ole museossa vieraillut yli 15 vuoteen. Opiskellessani historiaa museossa tuli käytyä useinkin, koska pääsin sisälle ilman pääsymaksua. Minun pitäisi varmaankin päivittää museokokemus, ja käydä tällä museossa myös tällä vuosituhannella.
  6. Helsigin Kaupunginmuseo Sofiankadulla on mukava katsaus kaupungin historiaan. Varsinkin arkipäivän historia on museossa hyvin esillä -- ja koska museossa ei peritä pääsymaksua, voi sinne poiketa myös pikavisiitille!

maanantai 28. marraskuuta 2011

Kalliosta kohti Mannerheimintietä

Uusi viikko on jo alkanut, ja sen vuoksi ajattelin samoilla vähitellen Kalliosta kohti Mannerheimintietä. Matka on maantieteellisesti lyhyt, mutta henkisesti pitkä.

Vaikka Kallion asunnot ovat nykyään kalliita, myös vähäosaiset näkyvät Kallion arjessa. Edulliset kaljakuppilat, rälläkän ruokajonot ja Hurstin toiminta paljastavat etteivät kaikki Kalliossa voi hyvin.

Kun matkamme jatkuu Kalliosta eteenpäin teemme ensin mutkan Alppiharjun puolelle. Helsinginkadun varrella sijaitseva Brahenkenttä on nimittäin periaatteessa Alppiharjua, vaikka monet pitävät sitä vielä Kalliona. Brahiksella pelataan talvella jääpalloa ja kesällä jalkapalloa.

Alppiharjun ohi päättäväisesti kohti Töölöä

Koska en ole kovin urheilullinen, ohitan Brakun ja uimahallin, ja jatkan matkaa. Muutaman minuutin kuluttua Linnanmäki jää vasemmalle puolelleni -- ja alan vihdoin lähestyä varakkaamman väen Töölöä. Ilma kirkastuu, köyhyys jää taakse ja tiedän olevani kohta porvarillisessa Helsingissä. Täällä ei äänestetä vihreitä ja vasemmistoa, täällä jyräävät kokoomus ja RKP!

Symbolisesti merkittävä ero tapahtuu jo ennen Mannerheimintietä, kun ohitan Oopperatalon. Oopperahan rakennettiin nimenomaan vauraan väen viihteeksi ja näyttäytymispaikaksi, jossa porvaristo voi ulkoiluttaa minkkiturkkejaan.

Samalla syntisen Kallion tunnusmerkit -- halvat kaljakuppilat, hierontapaikat ja erotiikkaliikkeet -- jäävät kauas taaksepäin. Täällä on helppo unohtaa, että kaikilla ei mene hyvin. Täällä on helppo nimbyillä, yrittää sulkea köyhät, päihdeongelmaiset ja maahanmuuttajat oman pienen lintukodon ulkopuolelle.

Töölöstä pääsee helposti pois


En ole koskaan erityisemmin viihtynyt Töölössä, enkä ole kaivannut täältä itselleni asuntoa. Näin siitä huolimatta, että Töölö kangastelee useimpien ihmisten unelmissa: kerrostaloasunto Tölikässä on näet osoitus siitä, että elämässä menee kohtuullisen hyvin.

Minulle on riittänyt se, että pääseen Mannerheimintietä pitkin kätevästi kohti pohjoisempia kaupunginosia: Haagaa ja Kannelmäkeä. Niistä Haaga on se porvarillisempi, kalliimpi ja vauraampien ihmisten asuinalue. Itse asun tällä hetkellä Kannelmäessä, joka on varmasti oman blogipostauksensa arvoinen.

Mutta sitä ennen astelen vielä kohti Töölöntoria.

Liikematkailijan kannalta Kaisaniemi on loistava sijainti

Vähän kauempaa Helsinkiin saapuvat eivät usein tunne Helsingin kaupunginosia tarkemmin. Siksi heidän voi olla vaikeaa valita hotelli, joka vastaisi juuri heidän omia tarpeitaan. Itse valitsisin Helsingistä esimerkiksi Kaisaniemen Cumuluksen - se sijaitsee mainiosti ydinkeskustassa.


Kaisaniemi ja Kaisaniemen sijainti saattavat kuulostaa epämääräiseltä vieraspaikkakuntalaisen korviin. Tavallaan he ovat oikeassa, sillä Kaisaniemi ei enää ole oikeastaan mikään niemi. Kyse on epämääräisestä alueesta osapuilleen rautatieaseman ja Kruunuhaan välissä.

Hotelli Helsingin keskustassa

Siten merelliseltä kuulostava Kaisaniemi sijaitsee käytännössä Helsingin ydinkeskustassa. Samalla se on muutaman sadan metrin päässä rauhattomasta Rautatieasemasta. Lisäksi alueella ei juurikaan ole yökerhoja tai muita yöllisen melun aiheuttajia.


Sen vuoksi Hotelli Cumulus Kaisaniemi on yksi ykkössuossikkejani Helsingin hotelleista. Suosittelen hotellia mieluusti ystävilleni ja lukijoilleni myös siksi, että hotellista on loistavat liikenneyhteydet kaikkialle Helsinkiin.


Esimerkiksi Kaisaniemen metroasema sijaitsee käytännössä suoraan hotellin alapuolella. Metrolla pääset nopeasti lännen suunnassa Ruoholahteen, tai idässä esimerkiksi Itäkeskukseen. Lisäksi suoraan hotellin edessä on raitiovaunupysäkki, minkä ansiosta pääset helposti liikkumaan keskustan alueen kohteisiin.

Oluen ystävälle useita illanviettopaikkoja

Vaikka Kaisaniemi ei ole Helsingin yöelämän keskus, sijaitsee hotellin lähettyvillä kaksi helsinkiläisten suosimaa pubia. Suoraan hotellia vastapäätä sijaitsee Kaisla, jonka olutvalikoima on huikean laaja. Oluiden lisäksi ravintolasta saa myös pieniä ruoka-annoksia.


Molly Malone's puolestaan on yksi kaupungin suosituimmista irkkupubeista. Pubin kahteen kerrokseen mahtuu menoa ja meininkiä varsinkin niinä iltoina, jolloin pubissa on tarjolla elävää irkkumusiikkia.

Ruokatarjonta Kaisaniemessä

Kaisaniemi ei varsinaisesti ole kulinaristin suosikkialuetta. Illallispaikkaa etsivän kannattaa mielestäni siirtyä Kaisaniemestä muualle, mutta lounasaikaan tarjolla on kelpo valikoima edullista lounasruokaa.


Kaisaniemessä työskentelevät ovat nopeasti havainneet metrotasanteen lounaspaikkojen ykkösen: thairuokaa tarjoileva Happiness peittoaa kilpailijansa mennen tullen. Happinessin lounasbuffetin voit ostaa myös japanilaisittain sushilla täydennettynä. Yhdeksällä ja puolella eurolla saat syödä niin paljon kuin haluat!


Hotellin yhteystiedot:

Siltasaarenkatu 14
00530 Helsinki
Puh:+358 (0)9 5466 0100
Fax:+358 (0)9 5466 0101



Tutustu Kallioon vielä kun ehdit!

Kallio on totuus Helsingistä. Kalliossa kohtaat Helsingin arjen toisella tavalla kuin vaikkapa Aleksanterinkadun tai Esplanadin kahviloissa -- täältä löydät kaupungin halvimmat hinnat ja kovimman menon!

Asuin 1990-luvulla muutamia vuosia Kallion laidalla, oikeastaan Sörnaisten puolella. Silloin suuri osa opiskelutovereistani asui lähettyvillä. Kallio näet oli jo tuolloin osapuilleen ainoa kantakaupungin alue, josta saattoi löytää opiskelijabudjettiin mahtuvia vuokra-asuntoja.

Lamavuosien jälkeen Kallio oli varsin karua aluetta. Kotimaisen pankkikriisin seurauksena pankkihuoneistot olivat jääneet tyhjäksi, ja tilalle tuli Roskapankin kaltaisia soittoruokaloita. Niissä olut virtasi, ja työttömätkin saivat päivärahallaan hankittua tuopposen.

Helsinginkadun varrella oli jo noihin aikoihin runsaasti edullisia juottoloita. Sen sijaan thai-hierontapaikat tekivät vasta tuloaan kaupunkiin -- suurempaa huomiota noihin aikoihin herätti Aleksis Kiven kadulla tiettävästi harjoitettu katuprostituutio. Toisaalta kaupungin keskustassa jonkin aikaa olleet topless-baarit eivät tietääkseni koskaan rantautuneet Kallioon.

Nyttemmin Kallion meno on ikuistettu myös kaunokirjallisuuteen: Pussikaljaromaani nimittäin sijoittuu juuri näille koville kulmille.

Nousukausi toi trendit myös Kallioon


Toisaalta nousukauden muutos näkyi selvästi myös Kalliossa. Kaljakuppiloiden rinnalle alkoi varovaisesti saapua myös trendikkäitä, amerikkalaistyylisiä kahviloita. Halvan kaljan rinnalle saapui kalliimpiin tuontioluihin erikoistuneita olutravintoloita.

Oikeastaan vain gourmet-henkinen ravintolatarjonta on puuttunut Kalliosta koko ajan. Perinteistä helsinkiläistä keittiötä on toki ollut tarjolla jo pitkään -- kaupunginosan ehdoton ykkönen on tietenkin Cella.

Muuten ruokaa kaipaavan on tyydyttävä lähinnä pizzakebab-tarjontaan. Sillä saa toki nälkänsä tyydytettyä, ja vointinsa paranemaan siinä määrin että jaksaa aloittaa uuden kierroksen Kallion baareissa. Mutta muista kuitenkin, että Kallion jälkeen arki iskee kasvoillesi entistäkin karumpana!